05:13:50

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
Legea asistenţei sociale, o lege necesară PDF Imprimare Email

Declarație Politică

Şedinţa din 15 noiembrie 2011

Stimaţi colegi,

Mă bucur să văd că în cel de-al treilea an de mandat este aproape de realizare unul dintre dezideratele cu care m-am prezentat în faţa alegătorilor în noiembrie 2008: „protecţie socială numai pentru cei aflaţi în mod real în dificultate”. 

Legea asistenţei sociale este una impopulară, căci reduce drastic numărul de ajutoare sociale şi stabileşte cu rigoare condiţiile de acordare a acestora.

Adică face ceva de bun simţ şi absolut necesar pentru asanarea societăţii româneşti, astfel încât puţinul pe care societatea îl pune la dispoziţie în scopul susţinerii celor aflaţi în dificultate să ajungă la destinaţie...

Nu cred că există economie din lumea aceasta care să poată pune într-o relaţie corectă contribuţia a circa 4 milioane de salariaţi şi veniturile pentru peste 8 milioane de asistaţi sociali, în diferite forme, aşa cum se întâmplă în România. Aşadar, nu vor mai exista 54 de feluri de ajutoare sociale, ci doar 9, iar un beneficiar nu va mai putea însuma mai multe tipuri de ajutoare sociale.

În condiţiile aprobării legii nu vom mai vedea "necăjiţi" care coboară din maşini luxoase în faţa primăriilor pentru a-şi încasa ajutoarele. Prevederile noului act normativ vor încuraja munca, vor fi de partea celor care trudesc pentru a-şi întreţine familiile şi, totodată, va asigura necesarul pentru a sprijini persoanele aflate temporar sau permanent în dificultate.

Această lege nu susţine sistarea ajutoarelor sociale, însă ele ar ajunge numai la cei aflaţi cu adevărat în nevoie şi cât timp sunt în nevoie independent de voinţa lor. Beneficiarii fiind mai puţini, exista chiar posibilitatea ca sumele să fie mai mari, aşa cum ar urma să se întâmple în această iarnă cu ajutoarele pentru căldură, după sistarea subvenţiei generale.

 Este vorba de principii de bun simţ, care ne spun că fiecare trebuie să muncească pentru bucata sa de pâine, care este mai mica sau mai mare după efortul şi calităţile fiecăruia, şi că nimeni nu trebuie să mănânce din felia altuia cât timp ar fi apt să şi-o câştige pe a sa, dar îi este lene. Este vorba, până la urmă, despre reaşezarea la locul său a respectului pentru muncă.

Abuzuri au fost făcute de ambele părţi – comisii şi beneficiari - , dar depinde de organele abilitate să impună respectarea legii. Complementar, trebuie să avem în vedere şi strategii de reintegrare a persoanelor care pot să-şi asigure traiul prin propriile forţe. Lipsa atenţiei pentru acest aspect poate duce uşor la creşterea infracţionalităţii şi la creşterea gradului de insecuritate socială.

Pentru a putea rezolva problema asistenţei sociale este nevoie de un efort comun al puterii legislative şi al societăţii civile, de schimbarea mentalităţii asupra statului paternalist şi adoptarea principiilor europene ale statului social.

 

Vă mulţumesc.

Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu


 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează