05:14:12

Data si locul nasterii: 22 decembrie 1963, Gherla, Cluj;
Educatie: buna, foarte buna, 7 ani de acasa în principal, restul nu conteaza;
Cariera: fulminanta în media si protectia mediului;
Recunoastere: internationala;
Realizari: Honorius ; Silvius ; Maximus ; Eduard Gabriel

Silviu Prigoana
Sistemul politic şi îngrijorările românilor PDF Imprimare Email

Declarație Politică

Şedinţa din 8 noiembrie 2011

Stimaţi colegi,

filozoful Karl Popper spunea într-una dintre scrierile sale că pentru a constata progresul unei entităţi sociale se pot compara problemele pe care aceasta este nevoită să le rezolve la momentele analizate. 

Societatea românească nu face excepţie, iar una dintre întrebările cele mai importante pe care politicieni şi analişti şi le pun deopotrivă în timpuri de criză este în ce măsură criza economică facilitează reformele structurale...

Studiile care au analizat dinamica unor economii în ultimele decenii arată că nu există o legătură destul de solidă între reforme şi crizele economice. Mai degrabă crizele politice sunt cele care modifică structural, prin decizii mai curajoase, anumite stări de lucruri.

Dar crizele politice sunt cauzate de cele mai multe ori de dinamica sistemului politic, şi nu de evoluţii sociale sau economice la care politicienii nu găsesc răspunsuri sau au răspunsuri diferite.

Sistemul politic românesc pare de multă vreme blocat. Un sistem politic blocat este unul care nu evoluează şi care foloseşte o bună parte a resurselor doar pentru propria întreţinere. Lipsa de evoluţie face imposibilă dezbaterea problemelor noi care apar, temele populare sau populist fiind reluate la nesfârşit. Lupta politică este una de uzură şi, uneori, competiţia internă din partide determină în mai mare măsură temele de dezbatere decât probleme de urgenţă socială sau agendă publică.

Un sistem blocat nu reuşeşte să asigure o dinamică socială şi nici imaginea evoluţiei sistemului de care se pot lega diferite speranţe ale populaţiei. Afirmaţia este susţinută şi de un îngrijorător 80% din populaţie care consideră că principala problemă a populaţiei este clasa politică. Un sistem politic blocat îi obligă pe cei din politică să caute mai degrabă să penetreze sistemul prin şmecherii, metafore mirobolante şi retorică. 

Printre cele mai mari îngrijorări ale românilor, în momentul de faţă, sunt nivelul corupţiei, salariile, sistemul de sănătate şi adâncirea clivajelor sociale. Aceste îngrijorări sunt urmate de cele privind sistemul de pensii, şomajul, poluarea sau starea mediului înconjurător.

Politica nu-i ajută pe oameni nici măcar să-şi creeze mici rezerve de optimism. Puţine dintre aceste teme le găsim în zona discursurilor sau în cadrul iniţiativelor legislative.

Vă invit să redevenim pragmatici, să încercăm să acordăm agenda noastră cu cea a cetăţenilor pe care îi reprezentăm, să preluăm problemele societăţii şi să încercăm să găsim cele mai bune soluţii.

Vă mulţumesc.

Deputat PDL: PRIGOANĂ Silviu


 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează